Pirot – grad Stare planine, nišavskog keja i peglane kobasice

Scroll Down

Pirot – grad na jugoistoku Srbije

Pirot je jedan od najvećih gradova na jugoistoku Srbije smešten u pirotskom okrugu obgrljen rekom Nišavom. Pirot se graniči sa Dimitrovgradom, Knjaževcem, Belom Palankom i Babušnicom. Nalazi se skoro na pola puta kada se krene iz Niša ka Sofiji. Grad je smešten u podnožju Stare planine poznate po prirodnim bogatstvima, velikom broju vodopada, autentičnim selima i čistom i svežem vazduhu. Stanovništvo Pirota poznato je po svom naglasku i pirotskom dijalektu. U razgovoru sa Piroćanicma često
možete čuti reči: baštata, te, kvo, onodeti, mani, uća, oratiti, teka, jela ovamo, godža, ćimkati, tuva…. Vedrog duha, gostoprimljivi i uvek raspoloženi, Piroćanci će vas prijatno iznenaditi domaćom kuhinjom. Njihov specijalitet jeste peglana kobasica, po čemu su poznati u Srbiji, kao i u regionu i svetu. A koliko ljudi voli ovaj njihov specijalitet govori i činjenica da se svake godine organizuje Sajam peglane kobasice koji posete narodi različitih kultura, a broj posetioca, naročito stranih, svake godine sve više raste.

Stara Planina

Vrh Stare planine, koja spada u red najlepših srpskih planina, Midžor služi kao državna granica između Srbije i Bugarske. Sam grad je udaljen na 30 km od Midžora, a kada je vreme vedro i toplo može se uočiti i Dunav koji se nazire kao blistava traka na horizontu. Najbolje vreme za videti ovaj fenomen jeste jul mesec sa prosečnom temperaturom oko 22° C. Stara planina je poznata po raznovrsnim divljim životinjama, a planinski turizam se iz godine u godinu sve više razvija, pa tako danas možete posetiti puno objekata na Planinarskom domu i Vrelu za sport i rekreaciju, kao i za uživanje i odmor.

Reka Jerma

Prateći tok još jednog bisera pirotskog okruga, reku Jermu, možete stići do manastira Svetog Jovana Bogoslovog (Poganovski manastir) s jedne strane, dok južnim tokom stižete do Zvonačke banje.

Vidikovac Kozji Kamen.

Pirot je od Niša udaljen na 45 minuta vožnje novim auto-putem A4, ali naš predlog je ići starim putem gde možete uživati u raskošnim predelima Sićevačke klisure, najveće probojnice u Srbiji nakon Đerdapske. Kao turističke potencijale izdvojićemo Planinarski domZavojsko jeziroVreloZvonačku banju,a u gradu će vas oduševiti Muzej Ponišavlja, Momčilov grad, manastir Sveti Đorđe, Poganovski manastir, kao i sam kej reke Nišave.

Potreban vam je udoban i prijatan smeštaj?
Hotel Dijana će vam obezbediti prijatan i ugodan boravak u Pirotu.

Autor: Dorotea Janković
Account Manager & Copywriter @salient.rs

Copyright © 2023 – Hotel Dijana / Razvoj i dizajn BRIG & SALIENT.
Close