Provedite 1.maj u Pirotu i okolini

April 12, 2024
Scroll Down

Prvog maja obeležava se Međunarodni praznik rada koji obeležava sećanje na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine u Čikagu. To je ujedno i dan opšte solidarnosti radništva, dan borbe za radna prava.

U Srbiji se ovaj praznik proslavlja sa prijateljima, uglavnom u prirodi, na selu, jezeru… Kada kažemo priroda, pre svega mislimo na lepotu Stare planine i sve raskoši koje nam ona nudi. Ovo je naš mini vodič kroz jedan dan koji možete provesti u Pirotu i Staroj planini, a najbolje vreme za to jeste Prvi maj.

Kozji kamen

Ujutru, nakon doručka, možete krenuti ka našoj prvoj destinaciji, vidikovcu Kozji kamen, koji se nalazi
na osamnaest kilometara od centra Pirota. Krećete se ka pravcu koji vodi do sela Rsovci, Slavinja i dalje
do Dimitrovgrada. Ovaj vidikovac deo je Parka prirode Stara planina i jedan je od vrhova planine Vidlič, a nalazi se u delu zvanom Visok. Kada se popnete, na samom vrhu očekuje vas pogled koji se pruža sa 1180 metara nadmorske visine na Zavojsko jezero i njegove predivne meandre.

Vidikovac Kozji Kamen

Do Kozjeg kamena idete asfaltiranim putem ka selu Rsovci. Kada prođete planinarski dom, gradsko skijalište i odmaralište naići ćete na veliku tablu sa desne strane puta koja označava početak staze ka vidikovcu. Odatle pa do vrha samog vidikovca stižete planinskim putem, pešaka, pa je savet da automobil ostavite kod znaka i nastavite dalje pešice stazom koja se pruža sa vaše leve strane. Staza je veoma laka i ne morate biti fizički spremni kako bi prošli ovaj put od 3,5 kilometara, naročito ako uzmete u obzir svu lepotu koji ovaj predeo pruža. Lepo je obeležena, pa neće biti problema da stignete do krajnjeg cilja. Uz put možete nabrati raznovrsno lekovito bilje i poljsko cveće. Do vidikovca možete napraviti i pauzu na nekom od odmarališta koji se nalaze pored same staze.

Kada stignete na sami vrh, možete predahnuti na nekoj od klupica, pojesti neki sendvič, popiti malo
vode, soka i uživati u pogledu koji se pruža pred vama. Sam vidikovac jako podseća na vidikovac Banjska stena na Tari. Pored pogleda na Zavosjko jezero koga meštani nazivaju i pirotskim morem, uživajte i u pogledu na reku Visočicu koja meandrira do ulivanja u samo jezero. Možete videti i neke od vrhova predivne Stare planine: Midžor, Kopren, Tri Čuke, Babin zub.

Rosomački lonci

Nakon obilaska Kozjeg kamena, nastavite put dalje ka Rosomačkim loncima koji se nalaze u blizini sela Slavinja. Rosomački lonci poznati su i pod nazivom Rosomačko grlo i Slavinski lonci, a ovaj fenomen nastao je pre više od milion godina usecanjem reke Rosomače u stensku masu same Stare planine tekući ka reci Visočici. Stene koje imaju uklesane slojevite ivice, zaista podsećaju na kotlove ili lonce, pa otuda i taj naziv.

Rosomački lonci

Kada dođete do centra Slavinja, ulica sa vaše leve strane vodi do reke Rosomača. Možete pratiti ulicu do samog kraja, tu ostaviti automobil, a onda krenuti ponovo u laganu šetnju kroz šumarke, nekoliko livada. Staza vodi pravo do samih lonaca, pa je nemoguće izgubiti se. Uz put možete stati u neku od livada i tu se malo rekrairati, zabavljati, odmoriti. Ponesite prostirku sa sobom i uživajte u predivnim zvukovima netaknute prirode kao i šarenilu poljskog cveća. Sve vreme tokom vašeg pešačenja pratite reku koja i izlazi iz kanjona kako bi bili sigurni da ste na pravom putu. Neposredno pred ulazak u kanjon nalazi se i proplanak na kome je stara vodenica, pa je idealno mesto za kampovanje. Od tog proplanka do samog kanjona imate još pedesetak metara. Cela pešačka staza u jednom pravcu ima oko 30 minuta laganog hoda.

Kada stignete do samog kanjona, potrebno je popeti se na njegovu levu ivicu odakle ćete imati predivan pogled na ovoj magičan prirodni fenomen. Penjanje je jako jednostavno i nije potrebna nikakva veština, niti kondicija. Pogodno je i za decu. Sa ove litice pruža se fenomenalan pogled na slojevite litice od crvenkastog kamena. Voda iz Rosomače je dobra za piće, pa nije potrebno nositi zalihe vode sa sobom.

Kada se vraćate do automobila, posetite i staru crkvu Svetog Đorđa, koja se nalazi u selu Slavinja, a koja je podignuta još u 16. veku.

Vodopad Tupavica

Svoje putovanje dalje možete nastaviti ka vodopadu Tupavica, jednom od najlepših vodopada u Srbiji, koji se nalazi u blizini sela Dojkinci. Ovo je pravi dragulj Stare planine, a za razliku od većine vodopada, dolazak do njega je lako pristupačan i ne zahteva nikakve napore, samo laganu šetnju kroz predivnu prirodu Stare planine. Udaljen je od puta svega 50 metara, a možete stići i biciklom ili pešaka od planinarskog doma Dojkinci, jer je udaljen svega 4,5 kilometara. Put koji vodi do vodopada obeležen je pešačkom signalizacijom, a česti su i izvori sa kojih se može natočiti hladne, čiste, planinske vode.

Vodopad Tupavica

Vodopad Tupavica nalazi se na Međudolskom dolu, potoku, na nadmorskoj visini od 1050 metara.
Visina samog vodopada je 15 metara, a najbolje ga je posetiti u proleće i na jesen, pa je Prvi maj idealna prilika za to, jer je tada koncentracija vode najveća. Interesantna informacija je da vodopad Tupavica spada u najslikanije vodopade u Srbiji prema sajtu TO Pirota. Ispred samog vodopada postoje letnjikovci i velika livada na kojoj možete odmarati, roštiljati, zabaviti se.

Grad Pirot

Grad Pirot

Svoje putovanje možete završiti u samom Pirotu, gde možete prošetati lepo uređenim kejom, probati
pirotski specijalitet peglanu kobasicu ili pojesti sladoled za 20 dinara po kugli. Ukoliko vam je potrebnož prenoćište kontaktirajte nas i odmorite se od rekreativnog dana u udobnosti našeg smeštaja.

Izvori: www.srbijapodlupom.com, www.klubputnika.org, www.bookaweb.com

Potreban vam je udoban i prijatan smeštaj?
Hotel Dijana će vam obezbediti prijatan i ugodan boravak u Pirotu.

Autor: Dorotea Janković
Account Manager & Copywriter @salient.rs

Copyright © 2023 – Hotel Dijana / Razvoj i dizajn BRIG & SALIENT.
Close